4th MEDTECH CONFERENCE 2018

Η ETHOS EVENTS, το περιοδικό για την πολιτική υγείας και φαρμάκου Pharma & Health Business και το portal virus.com.gr διοργάνωσαν με εξαιρετική επιτυχία το 4th Medtech Conference την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018 στο Divani Caravel.

Το φετινό συνέδριο 4th MedTech Conference έθεσε επί τάπητος τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας, αναδεικνύοντας λύσεις και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Όπως προκύπτει, σήμερα υπάρχουν νέες σημαντικές θεραπείες με την χρήση τεχνολογίας αιχμής, στις οποίες ωστόσο οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση, λόγω υψηλού κόστους.

Οι διαδικασίες προμηθειών στην Ελλάδα πάντα έχουν μια δυσκολία κατά την εφαρμογή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο E-TED το 2018 η Πορτογαλία ανήρτησε 1136 διαγωνισμούς για φάρμακα, η Ισπανία 1486, η Ελλάδα 106 και η FYROM 151(!).

Σας ευχαριστούμε !

 

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Ουζούνης
Γενικός Διευθυντής, Ethos Media S.A.

SOCIAL

23.000+ impressions

12.000+ impressions

7.500+ impressions

700+ account views

photo_mtc

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

presentation_mtc

Δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης

Καλωσόρισμα
Κωνσταντίνος Ουζούνης, Γενικός Διευθυντής, Ethos Media S.A.

Ο κ Ουζούνης καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και τους συμμετέχοντες στο 4ο Medtech Conference και παράλληλα ανέδειξε ως βασικό στόχο για την Ethos Media την ανάγκη ύπαρξης ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την επίλυση των προβλημάτων. Επίσης υπογράμμισε τις μεγάλες διαφορές στον τρόπο διεξαγωγής της δημόσιας διαβούλευσης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Θεσμικός Χαιρετισμός:
Γεράσιμος Λειβαδάς, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Α & Λ Ιατρικές Προμήθειες ΑΕ

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με το χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ), κ. Γεράσιμος Λειβαδάς, ο οποίος ανέφερε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ότι το συνέδριο αποτελεί κορυφαία διοργάνωση για το χώρο, φιλοξενώντας ομιλητές εγνωσμένου κύρους. Έκανε λόγο για χάραξη νέας αισιόδοξης πολιτικής που μοναδικό κριτήριο δεν θα είναι η τιμή, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το τελικό αποτέλεσμα

Ομιλία:
Θανάσης Πετμεζάς, Διευθύνων Σύμβουλος, cosmoONE
«Ηλεκτρονικές Προμήθειες για τους φορείς Υγείας»

Ο κ. Θανάσης Πετμεζάς, Διευθύνων Σύμβουλος cosmoONE, ανέφερε στην ομιλία του ότι παρ’ όλο που όλοι συμφωνούν για την αναγκαιότητα συστημάτων ηλεκτρονικών προμηθειών, η προτεραιότητα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ιδιαιτέρως χαμηλή, ενώ ο τρόπος αντιμετώπισης του θέματος οδηγεί σε λάθος λύσεις. Η cosmoONE προτείνει μία δέσμη δράσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ αλλων:

  • την υιοθέτηση συγκεκριμένων εφαρμογών υπό μορφή υπηρεσιών ώστε χωρίς κόστη υποδομών, να υπάρχει γρήγορη μετάβαση σε μετρήσιμα αποτελέσματα
  • την οριστικοποίηση τεχνικών θεμάτων όπως κατηγοριοποίηση και διαλειτουργικότητα, για να μπορεί να πολλαπλασιαστεί η αξία και η γνώση από την συλλογή δεδομένων προμηθειών
  • την υλοποίηση πρωτοβουλιών για στοχευμένα πιλοτικά έργα σε επίπεδο Νοσοκομείου και ΥΠΕ, έναντι της ολιστικής αντιμετώπισης του θέματος με έργα υψηλού προϋπολογισμού και πολυπλοκότητας, χωρίς ορίζοντα υλοποίησης και εχέγγυα απόδοσης.

Ομιλία:
Νικόλας Μανούσης, Γενικός Διευθυντής PublicSoft IKE, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ, MSc in Construction Management
«Η διαχείριση των διαδικασιών των δημόσιων προμηθειών στην ψηφιακή εποχή»

Ο κ. Νικόλαος Μανούσης, Γενικός Διευθυντής PublicSoft IKE, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ, MSc in Construction Management, στην ομιλία του με θέμα: «Η διαχείριση των διαδικασιών των δημόσιων προμηθειών στην ψηφιακή εποχή», ανέφερε ότι «σήμερα τα υφιστάμενα μηχανογραφικά συστήματα δεν υποστηρίζουν την ολότητα μιας δημόσιας σύμβασης αλλά επιμέρους τμήματά της και ως επί το πλείστον δεν διαλειτουργούν και μεταξύ τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει κατακερματισμός της πληροφορίας, οι υπάλληλοι να χειρίζονται πολλά και διαφορετικά συστήματα και να δυσχεραίνεται ο έλεγχος και η παρακολούθηση μιας διαδικασίας».

Ο ίδιος παρουσίασε τη λύση της PublicSoft για την ολοκληρωμένη διαχείριση μιας δημόσιας σύμβασης, που λύνει αρκετά από τα προαναφαιρόμενα προβλήματα.

Ομιλία:
Γιάννης Καραφύλλης, Supply Chain and Procurement expert

Ο Δρ. Ιωάννης Καραφύλλης, Supply Chain and Procurement expert, κατά την παρουσίαση του τόνισε ότι οι διαδικασίες προμηθειών στην Ελλάδα, αν και δεν είναι τόσο σύνθετες και περίπλοκες όσο παρουσιάζονται, πάντα έχουν μια δυσκολία κατά την εφαρμογή τους.

«Αυτό οφείλεται στο ότι οι συμμετέχοντες σε αυτήν την αλυσίδα δεν ακολούθησαν τη νομοθεσία, δημιουργώντας πολλές προσφυγές και δικαστικές εμπλοκές που καθυστέρησαν αδικαιολόγητα τις συμβάσεις», όπως ανέφερε.

Τόνισε ότι εάν θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας θα πρέπει να εφαρμόσουμε την νομοθεσία (ισχύει ακριβώς η ίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και να υλοποιούνται όλοι οι διαγωνισμοί μέσω του ΕΣΗΔΗΣ και της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (E-TED). Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στο E-TED το 2018 η Πορτογαλία ανήρτησε 1136 διαγωνισμούς για φάρμακα, η Ισπανία 1486, η Ελλάδα 106 και η FYROM 151(!). «Επίσης στην Πορτογαλία όλα τα αποτελέσματα των δημοσίων συμβάσεων είναι ανηρτημένα δημόσια σε μια και μόνο ιστοσελίδα οπότε δεν απαιτείται «παρατηρητήριο τιμών» θεωρώντας ότι η διαφάνεια είναι δεδομένη με συγκρίσιμα αποτελέσματα άμεσα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει ποτέ τι έγινε με τους διαγωνισμούς που διενήργησε η ΕΠΥ, πόσοι κατέληξαν σε σύμβαση και εάν αυτές τελικά υλοποιήθηκαν», σημείωσε ο κ. Καραφύλλης.

Panel I: «Προμήθεια ιατροτεχνολογικών προϊόντων στο δημόσιο τομέα»

Συντονιστής: Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

Δρ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Ιατρός, Πνευμονολόγος, Αντιπρόεδρος, Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)
Αναστασία Μπαλασοπούλου, Διοικήτρια, Π.Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», Επιστημονική Συνεργάτιδα Τομέα Διοίκησης & Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας Ε.Σ.Δ.Υ.
Γιάννης Καραφύλλης, Supply Chain and Procurement expert
Χρήστος Δαραμήλας, Βιολόγος, MSc «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη», Πρόεδρος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.)

Ομιλία
Δρ. Κωνσταντίνος Βέμμος, Ιατρός Παθολόγος, Stroke Medicine MD, PhD
«Νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του οξέως ισχαιμικού εγκεφαλικού»

Στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου, τις νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των οξέων ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, παρουσίασε στην ομιλία του ο Δρ. Κωνσταντίνος Βέμμος, MD, PhD, FeESO, Stroke Medicine.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στις σημαντικές νέες θεραπείες κατά την οξεία φάση τις πρώτες ώρες που μειώνουν την αναπηρία και αυξάνουν την επιβίωση. Μία νέα θεραπευτική προσέγγιση αφορά, όπως αναφέρθηκε, την αφαίρεση του θρόμβου με χρήση ειδικών συσκευών-καθετήρων. Η θεραπευτική αυτή προσέγγιση αφορά ασθενείς με βαρύ ισχαιμικό εγκεφαλικό (περίπου 15% των ασθενών).

Ομιλία
Τάσος Ελευθεράκης, Διευθυντής Υπερήχων Ελλάδος, GE Healthcare
«Τεχνολογική Σύμπραξη στον Ιδιωτικό Τομέα»

Ο κ. Τάσος Ελευθεράκης, Διευθυντής Υπερήχων Ελλάδος, GE Healthcare, αναφέρθηκε στην διαφαινόμενη ανάγκη για δημιουργία νέων τρόπων συνεργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ένα ιατρο-οικονομικό πλάνο που θα στηρίζεται στην από κοινού (πελάτη-προμηθευτή) διαχείριση ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού (Technology Partnership), το οποίο φαντάζει ως μία πιθανή επιλογή.

Η ανάλυση και βελτιστοποίηση του υπάρχοντος στόλου, η συνεχής ανταλλαγή του με καινούριο σε βάθος αρκετών ετών, η σταθερά υψηλή ποιότητα απεικόνισης, η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών, καθώς κι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών σε νέες και καινοτόμες τεχνολογίες είναι μερικές από τις βασικές αρχές του προγράμματος.

Ομιλία
Κωνσταντίνος Σπάργιας, MD, PhD, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Διευθυντής Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων, Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, Αθήνα

Ο κ. Κωνσταντίνος Σπάργιας MD, PhD, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Διευθυντής Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων, Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, αναφέρθηκε στις διαδερμικές/διακαθετηριακές αντικαταστάσεις και επιδιορθώσεις των καρδιακών βαλβίδων, που αποτελούν τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα της Επεμβατικής Καρδιολογίας την τελευταία 10ετία.

«Η διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας είναι η πιο εξελιγμένη από αυτές τις θεραπείες. Η διαδερμική επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας βρίσκεται σε δυναμική φάση κλινικής επέκτασης, ενώ η διαδερμική αντικατάσταση της ίδιας βαλβίδας αναμένεται να περάσει από το ερευνητικό στάδιο στην κλινική εφαρμογή μέσα στο 2019», ανέφερε ο κ. Σπάργιας.

Ομιλία
Ανδριανή Γερασιμίδη-Βαζαίου, Παιδίατρος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια και Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου, Α’ Παιδιατρική Κλινική Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού

Η κυρία Ανδριανή Γερασιμίδη -Βαζαίου, Παιδίατρος Αναπληρώτρια Διευθύντρια και Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου, Α’ Παιδιατρική Κλινική Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού, αναφερόμενη στις νέες ιατρικές τεχνολογίες, σημείωσε ότι την τελευταία δεκαετία, έχει παρατηρηθεί κατακόρυφη αύξηση της χρήσης των αντλιών, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και την Ευρώπη, στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Στην ευρεία χρήση της αντλίας έχει συμβάλλει και η ασφαλιστική κάλυψη των αντλιών από τα ασφαλιστικά ταμεία αρκετών χωρών συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας.

Η υπεροχή της αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης είναι εμφανέστερη όταν συνδυάζεται με συστήματα συνεχούς παρακολούθησης και καταγραφής του σακχάρου (CGM), ανέφερε η κυρία Βαζαίου.

Panel II: «Νέες ιατρικές τεχνολογίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα»

Συντονιστής: Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

Δρ. Κωνσταντίνος Βέμμος, Ιατρός Παθολόγος, Stroke Medicine MD, PhD
Τάσος Ελευθεράκης, Διευθυντής Υπερήχων Ελλάδος, GE Healthcare
Κωνσταντίνος Σπάργιας, MD, PhD, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Διευθυντής Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων, Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, Αθήνα
Ανδριανή Γερασιμίδη-Βαζαίου, Παιδίατρος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια και Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου, Α’ Παιδιατρική Κλινική Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού

Debate: «Η σημασία της δημιουργίας Μητρώων στην αγορά Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων»

Κατερίνα Αντωνίου, Πρόεδρος, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)
Γεράσιμος Λειβαδάς, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Α & Λ Ιατρικές Προμήθειες ΑΕ

Σημαντική είδηση προέκυψε από το Debate που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της κυρίας Κατερίνας Αντωνίου, προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του κ. Γεράσιμου Λειβαδά, προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) και αφορά στην παροχή εξάμηνης παράτασης στην εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Προμηθευτών.

Ομιλία
Χρήστος Καζάσης, Εμβιομηχανικός – Eμπειρογνώμονας αξιολόγησης και διάχυσης ιατρικής τεχνολογίας
«In God we trust… All others must use data»

Ο κ. Χρήστος Καζάσης, Εμβιομηχανικός -Εμπειρογνώμονας αξιολόγησης και διάχυσης ιατρικής τεχνολογίας, ανέφερε στην ομιλία του με τίτλο «In God we trust.. All others must use data», ότι σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο o τομέας της διαχείρισης της τεχνολογίας και ειδικότερα η συντήρηση και αντικατάσταση του ιατρικού εξοπλισμού απαιτεί την ανάπτυξη μητρώων και την υιοθέτηση μιας καθορισμένης πολιτικής που θα στηρίζεται σε δεδομένα χρήσης, αποτελεσματικότητας και κόστους.

Όπως επεσήμανε: «Η ανάλυση των παραγόντων που επηρεάζουν την διαχείριση συντήρησης του ιατρικού εξοπλισμού και αφορούν τους πόρους, την υπηρεσία, την εκπαίδευση, τον ποιοτικό έλεγχο, τον έλεγχο μετά την επισκευή, τα δεδομένα πληροφόρησης, οι οποίοι καθορίζουν την πολιτική διαχείρισης κρίνεται σήμερα, στο ασφυκτικά περιορισμένο οικονομικό περιβάλλον, ως σημείο προτεραιότητας».

Ομιλία
Σίμος Γ. Κοκκοβός, Υπεύθυνος Τμήματος Ψηφιακών Υπηρεσιών Υγείας, Siemens Healthineers
«Ψηφιακή Τεχνολογία και Εφαρμογές στην Ιατρική Απεικόνιση»

Ο κ. Σίμος Κοκκοβός, Υπεύθυνος Τμήματος Ψηφιακών Υπηρεσιών Υγείας, Siemens Healthineers, στην παρουσίασή του με τίτλο «Εφαρμογές της Ψηφιακής Τεχνολογίας στην Ιατρική Απεικόνιση», ανέλυσε τις πλέον σύγχρονες καινοτομίες της Ψηφιακής Τεχνολογίας και της Πληροφορικής Υγείας.

Περιέγραψε τη νέα τεχνολογία αποθήκευσης ανεξαρτήτου τύπου ηλεκτρονικού ιατρικού αρχείου, Vendor Neutral Archive (VNA), ενώ επεσήμανε την αναγκαιότητα εισαγωγής ενός μοναδικού αριθμού μητρώου ασθενούς με χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας Υγείας καθώς και της ενιαίας καταχώρησης της ηλεκτρονικής καταγραφής (Electronic Health record), η οποία θα οδηγήσει στην δημιουργία του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς ο οποίος θα περιλαμβάνει όλων των ειδών τις εξετάσεις στις οποίες δύναται να υποβληθεί ο πολίτης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Panel IΙΙ: «Διαχείριση ιατρικού εξοπλισμού στο σύστημα υγείας»

Συντονιστής: Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

Δρ. Αθανάσιος Χαλαζωνίτης, Συντονιστής Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα», Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας
Μανόλης Κουταλάς, Πρόεδρος Δ.Σ. & Κοινός Διοικητής, ΓΝ Σισμανόγλειο_Αμαλία Φλέμιγκ & Παίδων Πεντέλης
Χρήστος Καζάσης, Εμβιομηχανικός – Eμπειρογνώμονας αξιολόγησης και διάχυσης ιατρικής τεχνολογίας

photo_mtc

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

presentation_mtc

Δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης

Η διοργάνωση των βραβείων δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη υποστήριξη των:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Υπεύθυνος Προγράμματος:
Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος

Υπεύθυνη Ομιλητών:
Μαριάνα Βαζαίου, Events Executive, Ethos Media | Τ: 210 998 4932 | vazaiou.m@ethosmedia.eu

Υπεύθυνος Συντονισμού & Logistics:
Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, Conferences Manager, Ethos Media | Τ: 210 998 4909 | salvarlis.k@ethosmedia.eu

Υπεύθυνη Social Media:
Χριστίνα Τσούχλαρη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Ethos Media | Τ: 210 998 4917 | tsouchlari.c@ethosmedia.eu

Υπεύθυνοι Χορηγιών:
Κωνσταντίνος Ουζούνης, General Manager, Ethos Media | Τ:210 998 4864 | ouzounis.k@ethosmedia.eu
Χρήστος Χαραλαμπάκης, Key Account Manager, Τ:210 998 4915 | charalampakis.c@ethosmedia.eu

Υπεύθυνοι Συμμετοχών & Εγγραφών:
Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, Conferences Manager, Ethos Media | Τ: 210 998 4909 | salvarlis.k@ethosmedia.eu
Νίκος Αθανασίου, Database Marketing Manager, Ethos Media | Τ: 210 998 4912 | athanasiou.n@ethosmedia.eu

Οργανωτική Ομάδα:
Άρης Λαυδής, Υπεύθυνος Γραμματειακής Υποστήριξης, T: 210 998 4866 | lavdis.a@ethosmedia.eu
Νίκος Αθανασίου, Database Marketing Manager, Ethos Media | Τ:210 998 4912 | athanasiou.n@ethosmedia.eu

Δημοσιοραφική Ομάδα:
Βασιλική Αγγουρίδη, Senior Health Editor, Virus.com.gr – Pharma&Health Business, Ethos Media T: 210 998 4916 | agouridi.v@ethosmedia.eu
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου, Health Editor, Virus.com.gr – Pharma&Health Business, Ethos Media T: 210 998 4916 | aliferopoulou.i@ethosmedia.eu

photo_mtc

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

presentation_mtc

Δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης